Telttur med barn
Sist oppdatert 15.07.2013
Tenk tilbake til barndommens sommerferier. Hva husker du best? At dere overnattet i campinghytter og sterile hotellrom eller teltturen ved et lite fjellvann sammen med mor og far?
Teltturer i skog og mark er en fin måte å knytte familien bedre sammen på. Det finnes ingen tekniske dupeditter som stjeler oppmerksomheten.
Sene kvelder rundt et bål mens dere ser på solen som går ned og ørreten som vaker i vannet. Praten går lett om alt og ingenting. Ingen iPader og datamaskiner som forstyrrer. Ingen Facebook og Twitter. Kun kvalitetstid sammen med de du er glad i.
Barna kan utfolde seg fritt. Klatre i trær og vasse i vannet. Mestringsfølelsen og selvtilliten styrkes ytterligere om de voksne slipper dem til slik at de får utføre små oppgaver som å sanke ved og tenne bål, fange kveldsmaten med fiskestanga, velge ut teltplass eller å bære deler av opp-pakningen på ryggen.
Den første turen
Her er noen gode tips dersom familien aldri har vært på telttur før:
1. Følg med på værmeldingen. Selv om det er fullt mulig å overnatte i telt hele året, er sjansen for en vellykket førstetur så uendelig mye større om dere velger et tidspunkt med oppholdsvær og sol. Skulle værmeldingen vise at stedet dere først planla å dra til ser ut til å få regn – ja, så velger dere bare et annet sted. En av de store fordelene med å overnatte i telt er nettopp valgfriheten.
2. Sett opp teltet ved et vann eller en elv. Alle barn synes det er morsomt å fiske. Ekstra stas er det selvsagt om de unge håpefulle selv klarer å skaffe familiens kveldsmat eller frokost. Ikke legg for stor vekt på avansert og dyrt fiskeutstyr. For de minste barna kan en lang stokk eller bambusstang fra butikken, enkelt oppsatt med mark, krok, dupp og snøre være et like så godt alternativ (om ikke bedre) enn snelle og stang.
3. Kort gangavstand. Lett igjen de store ambisjonene på den først turen. Selv om far har lyst til å gå langt i inn i fjellheimen før teltet settes opp, kan slike planer vise seg å være fullstendig drepen for turgleden til barna. Start lett på den første turen, og øk heller distansen gradvis på senere turer. I Norge er det ikke vanskelig å finne små naturperler selv om man ikke går mer enn en kilometer fra stedet hvor bilen står parkert.
4. Bruk gjerne karttjenester på nett for å finne gode teltplasser. Gratis karttjenester på Internett som f.eks. Google Maps og Norge i Bilder, har en satellittfunksjon som gjør at du kan se detaljerte bilder av terrenget. Dette gjør det enkelt å blinke ut åpne egnede teltområder uten tett skog og kratt ved vann og elver.
5. Lag en liste før du pakker. Ja, det ER kjedelig å oppdage at man har glemt fyrstikker etter at teltet er satt opp og familien sitter skrubbsultne og venter håpefullt på at far skal tilberede villmarkslapskausen han har skrytt av tidligere på dagen… En enkel måte å sørge for at dette ikke skjer er å sette opp en detaljert liste før man begynner pakkingen. Kryss ut punktene etterhvert som de pakkes i sekken.