Overnatting Strømstad


Fyr på øya Nordkoster i skjærgården utenfor Strømstad. Foto: © Filip Skarp | Dreamstime.com

Ingen steder i Sverige besøkes av flere Nordmenn i året enn nettopp Strømstad. Kommunen ligger i landskapet Båhuslen på den Svenske sørvestkysten, kun en kort svipptur med bil fra de største byene i Østfold fylke i Norge. Den utstrakte grensehandelen har gjort sitt til at Strømstad etterhvert har fått et svært rikt shoppingtilbud sett i forhold til antallet innbyggere.

Hoteller:

Scandic Laholmen
Laholmen 1
www.scandichotels.no

Strømstad Spa
Kebalvagen 229
Beliggenhet ved sjøen.

Hotell Krabban
Sødra Bergsgatan 15

Annonse:




Mange og store campingplasser i og ved Strømstad

Selaters camping
Stor campingplass med hundrevis av oppstillingsplasser med eller uten el-tilkobling
Har også hytteutleie
Tilbyr en rekke aktiviteter for barna, som f.eks. hoppeslott, minigolf, lekepark mm.
Norrkärr, 452 90

FirstCamp City Strømstad
Ligger under en kilometer fra sentrum
Oppstillingsplasser for telt, caravan og vogn.
Elbillading
Har hytteutleie (velg mellom 2-, 4- eller 6 senger).
Uddevallavägen, 45230

Lagunen Camping og Stugor
Oppstillingsplasser for campingvogner og telt
Stor bobilpark
Innkvartering i hytter, glamping og vandrerhjem
Skarsbygdsvagen 40

Daftö Resort
Ligger ved havet, ca. 5 km fra Strømstad sentrum
Eventyrparken «DaftöLand» med pirattema
Arrangerer en mengde aktiviteter for barnefamiliene på sommeren
Innkvartering i hytter, hotell og campingplass mm.
Gjestehavn

Vær obs på at de ulike overnattingsstedene kan har gjort endringer i tilbud og fasiliteter etter at dette er skrevet.

Rimelig oppstillingsplass for bobil

Strømstad kommune har et tilbud for parkering av bobil rett i utkanten av byen. I skrivende stund (våren 2023), koster det 200 kroner per døgn i høysesong, og 150 kroner per døgn i månedene før og etter. Tilbudet er åpent i perioden 15. mars til 15. oktober. Her finnes også tilgang til vann, toalett og tømmestasjon. Les mer om tilbudet her.

Vandrerhjem / diverse

Kallviken
Ligger ca. 7 km fra Strømstad sentrum
Tilbyr også hotellovernatting og hytter
Caprivägen 61

Styrsø Vandrarhem
Ligger på den lille bilfrie øyen Styrsø utenfor Strømstad
Styrsö, 462 50

Roddaren
Vandrerhjem i 50-tallsstil
Fredrikshaldsvägen 26

Grensehandel, fortidsminner, badeliv og fantastisk skjærgård

Visste du at….

Mer enn 50% av alle pengene vi Nordmenn bruker på «harryhandel» i Sverige – brukes i nettopp Strømstad kommune.

Fra 50- til 70-tallet gikk «Harryhandelen» motsatt vei. I denne perioden var mange matvarer rimeligere i Norge enn i Sverige. Det var kvoter på hvor mye hver enkelt person fikk lov til å ta med seg over grensen, og for å øke innførselskvoten tok mange derfor med seg barna på Norgeturen slik at man kunne handle mer. Dette ble etterhvert så populært at fenomenet fikk sitt eget uttrykk – «margarinunger».

Før 1946 var ferge eneste mulighet for å komme seg over Svinesundet. Den første brua over sundet (nå offisielt kalt «gamle Svinesundbrua») sto ferdig og ble åpnet for ferdsel dette året, før den nye Svinesundsbrua med firefelts motorvei ble åpnet 10. juni 2005 (tre dager etter den planlagte åpningsdagen 7. juni i forbindelse med 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen med Sverige). Den gamle Svinesundsbrua er fredet av riksantivaren som et symbol på forbindelsen mellom de to nabolandene.

På det meste passerer så mye som 25 000 biler Svinesundbrua per dag. Bomstasjonene over bruene skal etter planen fjernes i år 2025.

I skjærgården utenfor byen ligger de vakre Kosterøyene, som bl.a. er kjent for å ha flest antall soldager i hele Sverige. På sommeren går det regelmessig passasjerbåt ut til øyene fra Strømstad. Tips: Interessert i kammermusikk og opera? Da bør du ta turen til kosterøyene når Kosterfestivalen går av stabelen.

Strømstad har Sveriges største dyphavn.

Annonse:




Du kan også reise til Strømstad sjøveien om du bor vest for Oslo. Fra Sandefjord i Vestfold går det nemlig ferge med flere avganger om dagen (du kan også ta med deg bilen ombord).

Under de Svenske angrepene på Norge i årene 1716 til 1718, brukte svenskekongen Karl 12. Strømstad som hovedkvarter. Den Norsk-Danske flåten ledet av Peter Wessel Tordenskiold forsøkte to ganger i denne perioden å innta byen fra sjøsiden for å kutte svenskenes forskyningslinjer, men mislyktes under begge forsøkene.

Dårlig vær men lyst til å bade? Ta med deg barna til Strømstads Badanstalt. Vannet i svømmehallen er saltvann pumpet inn fra sjøen. Ligger i sentrum med god utsikt over gjestehavnen fra svømmehallen. Senteret har også spafasiliteter.

Et av Sveriges aller største kjøpesenter, Nordby shoppingsenter på mer enn åtti tusen kvadratmeter og hundreogti ulike forretninger, ligger i nettopp Strømstad kommune… og ja, du gjettet riktig. De fleste kundene er Nordmenn (mer enn 80%).

Verdt et besøk! Strømstad museum ligger i sentrum (Strømsvattnet). Her kan du lære mer om Strømstad historie. Blant de permanente utstillingene inngår bl.a. historien om spritsmugling til Norge under forbudstiden (1916 til 1927 i Norge).

Lyst på en «grønn» pause mens du vandrer rundt i Strømstads gater? Ingen problem, en kort spasertur unna sentrum finner du nemlig Friluftsmuseet i Strømsdalen. Innimellom brukes også friluftsscenen i parken til konserter og annen underholdning.

Gode tips til spaserturer rundt om i kommunen finner du på nettsiden vastsverige.com.

I det lille tettstedet Skee, omtrent en mils kjøretur fra Strømstad sentrum, ligger en av landsdelens eldste, største og mest særegne kirker. Skee kirke ble oppført en gang på 1100-tallet, og har har senere blitt påbygd flere ganger. Vel verdt et besøk blant annet for godt bevart interiør fra flere historiske epoker (bl.a. madonnabilde i svarte klebersten fra 1200-tallet og alterskap fra senmiddelalderen). (Undersøk på forhånd når kirken er åpen dersom du planlegger et besøk).

Blomsholm (kart) nord for Strømstad (du passer stedet på venstre hånd før avkjøringen til Strømstad når du kommer kjørende langs E6 fra Norge) inneholder en rekke fortidsminner. Her finnes en av Sveriges største dommerringer og «steinskipet ved Blomsholms».

Helleristningene i Tanum. I nabokommunen Tanum (sør for Strømstad kommune) er det funnet om lag 350 hellerisningsfelter fra bronsealderen. Området ble innskrevet i UNESCOS verdensarvliste i 1994.

Guidede spaserturer rundt i byens gater på sommeren. Strømstadguiderna arrangerer vandringer med start fra turistbyrået ved Norra Hamnen. Se vastsverige.com for mer informasjon og tidspunkt.

Byens mest særegne bygning? Strømstads stadshus (hvor kommuneadministrasjonen holder hus) av granitt, bygget i jugenstil. Bygget sto ferdig i 1919.

Strømstad stadshus
Foto: Wikimedia Commoms under GNU Free Documentation License.

Glimrende utgangspunkt om du skal gå Bohusleden

Bohusleden er en 370 kilometer lang vandringsled som går gjennom de svenske landskapene Bohuslan, Västergotland och Halland. Leden strekker seg hele veien fra Strømstad (sluttpunktet) i nord til Lindome (startpunktet) i sør, og går gjennom et svært variert terreng som spenner fra øde skoger til myrer og fjell. Detaljert kart fås kjøpt på det lokale turistkontoret.