Jomfruland

Ønsker du en særegen opplevelse på ferieturen i Kragerø, skal du ta taxibåten eller ferga ut til Jomfruland (det finnes flere gjestehavner om du kommer hit med egen båt). Øya ligger ytterst i skjærgården ut mot Skagerak, og er bare litt over 1 km bred på sitt tykkeste og 7,5 km lang. Grunnen på Jomfruland består stort sett av rullestein og sand, og ble til når deler av morenen mellom Vestfold og Tromøya reiste seg fra havet etter siste istid.

Noe av det første du ser når du nærmer deg øya er to hvite fyrtårn som loset mangt et skip i de lumske farvannene rundt øya. Det eldste av disse ble bygget i år 1839 og er 22 meter høyt. Fyret er idag fredet og fungerer som et museum på sommeren hvor besøkende blant annet kan gå til topps i tårnet og beundre utsikten.

Jomfruland byr på en helt spesiell natur blant annet kjent for den store forekomsten av hvitveis. Nettopp av den grunn ble øya brukt til å spille inn storfilmen om Kristin Lavransdatter. Store deler av øya er dekket av skog. Her finnes blant annet eik og ask. Jomfruland er også kjent for et svært rikt fugleliv hvor det er observert over 300 ulike arter.

Tilbake til Kragerø.


Vis større kart