Hvor mye driks?

Du har sikkert opplevd følelsen, du er på ferie i utlandet og har nettopp sjekket inn på hotellet. En pikkolo tar bagasjen og følger dere til rommet. Når alt er på plass blir han stående i døråpning og det oppstår en pinlig stillhet… Han forventer selvsagt driks!

I Norge og resten av Skandinavia har vi ingen utbredt drikskultur verken når det gjelder hoteller, restauranter eller taxier. På andre siden av skalaen har vi USA hvor det er vanlig å gi tips nesten uansett hvilke tjenester man bruker. Kelnere i USA har veldig lav grunnlønn da man forventer at gjestene er gavmilde med drikkepengene. Besøker du en restaurant «over there» bør du beregne mellom 10-20 prosent driks avhengig av hvor fornøyd du er med både mat og service.

Vi har satt sammen en guide som gir deg en viss pekepinn på driks i ulike land. Vær obs på at det kan være regionale forskjeller innenfor et og samme land og at ingen nettguide kan gi deg et fasitsvar. Et generelt tips uansett hvor du ferierer er å se på regningen. Ofte står det om serviceavgift er inkludert eller ikke.

Australia
Det er ikke nødvendig å gi driks, men det er vanlig å gi opp til 10% ved god service. Taxi 10%.

Canada
Ganske likt nabolandet USA. 10-20% på restauranter. 2-5 dollar til pikkolo og stuepike. Taxi 10%.

England
Ofte er en serviceavgift på 12,5% inkludert på restauranter. Hvis ikke gi 10-15%. Ikke nødvendig å gi til pikkolo og stuepiker, men gjør det gjerne om du får god service. NB! Vær diskret når du gir tips i England.

Frankrike
I Frankrike er det lovpålagt å inkludere serviceavgift på spisesteder. Det er vanlig å runde av til nærmeste Euro når man betaler. Får du god service om mat kan du betale opp til 10% ekstra. Du trening ikke å gi Taxisjafører tips untatt når du får veldig god service eller har tung bagasje. Gi gjerne 2-3 Euro til museumsguider.

Hellas
Det er som oftest inkludert en serviceavgift på regningen i Hellas. Det er dog vanlig å runde av beløp. Skal du f.eks. betale 9,10 Euro gir du en 10 Euroseddel uten å motta vekslepenger tilbake.

Les også: 20 inspirerende visdomsord om å reise.

Japan
Ikke vanlig å gi tips i Japan. Vær obs på at det kan bli sett på som frekt om du gir.

Kina
Å gi driks er et forholdsvidt nytt fenomen i Kina. Ikke nødvendig å gi, men har nå blitt ganske vanlig i de store byene. Gi 10-15% når du får god service. Gi også til tourguiden.

India
Ca 10% på spisesteder. Ellers gi tips om du får god service.

Skandinavia
Som tidligere nevnt er det ingen utbredt kultur for tipsing i Skandinavia, men vanlig med 5-10% om man får god service på spisesteder. Ikke vanlig å gi tips når man tar taxi med mindre servicen er meget god.

Spania
Det er stort sett bare turister som gir tips i Spania. Du trenger ikke gi tips da serviceavgift som oftest er inkludert. Får du god service på restauranter gi 5-10%. Taxi: Rund av til nærmeste Euro. Barer kan du gi småpenger.

Tyskland
Service ofte inkludert på regningen. Gi 5-10% på restauranter og barer om du er fornøyd.

USA
Spør hvilken som helst servitør om hvilken nasjonalitet som gir mest i driks, og de aller fleste vil svare Amerikanere. I USA er det forventet at du gir tips! Restauranter 10-20% (du trenger ikke gi tips på fastfoodrestauranter). Taxi 10% (mer om du har med mye og tung bagasje). 2-5 dollar til pikkolo og renholdspersonale.